Автор: Admin
02 Януари 2018 08:11
0
Цяла нощ земетресения люляха Пиринско,  фейсбук завря от коментари за преживяното

Цяла нощ серия от трусове люляха градовете в Пиринско, но паника и излизане по улиците нямаше, хората будуваха във фейсбук и там се изляха коментарите и страховете. Най-силен трус бе усетен сутринта в 6,25. В Петрич хората споделиха,че е било доста страховито усещането. С постове за сериозно разтърсване съобщават предимно в социалните мрежи и жители на Благоевград, Банско, Разлог, Сандански, Кресна, дори и в София е усетено.

Трусовете , които хората от региона са усетили са започнали от полунощ.  

„Към този момент нямаме подадени сигнали за материални щети или някой да е търсил помощ, казаха от кметствата в региона.

Сутрешното земетресение което събуди региона е било с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер  , а епицентърът е на около 30 км югозападно от Петрич в гръцка територия край Дойранското езеро.

Тази нощ общо 7 земетресения с магнитуд над 2.0 по скалата на Рихтер са регистрирали от Националния инситут по Геофизика, Геодезия и География към Българската академия на науките в този район.

Земните недра са се разклатили за първи път в 0:16 часа. Тогава е регистриран трус с магнитуд от 4.2 по скалата на Рихтер. Три минути по-късно е регистрирано земетресение от 3.4 по Рихтер. В 0:45 е станало още едно земетресение (2.0 по Рихтер). В 1:00 часа е станал още един земен трус, който е бил със сила от 4.0 по скалата на Рихтер. В 4:40 часа земните недра отново се разклатили, но значително  по-слабо (2.0 по Рихтер).

В 6:24 е регистриран и най-силният трус от 5.2 по скалата на Рихтер, който е усетен в цяла Югозападна България. В 6:28 е регистрирано още едно земетресение с магнитуд 3.8.

Данните на Европейския сеизмологичен център сочат, че земетресението е с дълбочина 10 км и е със сила 5 по Рихтер.

Коментари
Няма добавени коментари!
Напиши коментар
Въведете кода от картинката!