Автор: Admin
07 Август 2019 12:02
0
Оше пари отпуснаха за разкопките на Хераклея Синтика

Правителството отпуска допълнителни 100 хил. лв. за археологическите разкопки в местността Рупите – древния град Хераклея Синтика. Заради липса на средства теренните проучвания са били преустановени през последните три дни. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерския съвет.

Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, с изключителни от научна гледна точка епиграфски паметници, обясни пред премиера и колегите си министърът на културата Боил Банов. Докато той докладваше, премиерът Бойко Борисов остана впечатлен чий град се проучва. 

“На древните кои е това?”, попита невярващо Борисов. След като Банов повтори, че става въпрос за македоните, премиерът се пошегува: “Да не започнете и вие да претендирате….?”. Банов обаче го успокои: “Не, ние за нищо не претендираме”.

Как вървят разкопките докладва ръководителят на екипа, доц.д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически музей. “Ще дойдем да ги видим. Вие нали работите на макс? Утре започвайте”, поръча премиерът. 

Коментари
Няма добавени коментари!
Напиши коментар
Въведете кода от картинката!