Автор: Admin
19 Август 2019 14:05
0
В Кресна  стопаните сами си колят свинете заради чумата,но със сълзи на очи

Няма напрежение сред стопаните в Кресна заради мерките, предприети за пресичане разпространението на Африканска чума. Хората са започнали доброволно да колят домашните свине, за да могат да оползотворят месото и да вземат обезщетенията. Те имаха тридневен срок да заколят доброволно 135 прасета. Оказа се обаче,че прасетата тип заден двор в Кресна са 160-170. Три дни не са стигнали на собствениците,затова и от институциите им дадоха още един ден отсрочка. 


"Няма да се наложи да умъртвяваме животни принудително. През целия ден наши екипи обикалят общината и извършват дезинфекция, там където се налага. Даваме ден отсрочка, защото  всички са изявили желание доброволно да заколят прасетата", коментира д-р Михаил Бащавелов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

Кметът на Кресна - Николай Георгиев, също потвърди, че не се очаква напрежение. Стопаните са убедени, че в района няма африканска чума и са недоволни.

Преди седмица във водите на река Струма бе намерен труп на прасе изхърлено от домашен заден двор в Кресна. Две изследвания бяха направени на прасето и двете бяха положителни за африканска чума. Местните обаче не вярват, че животното е от техни стопанства, мислят,че някой нарочно го е подхвърлил и развиват всякакви теории на конспирацията. От Агенцията по храните обаче отрекоха да са верни хорските слухове за диверсии.  Според разследването животното е от близко домашно стопанство. Жената,която гледа прасета  е работила на крайпътните обекти по главния път в Кресна. Предполага се,че тя е събирала останките от храната изоставена от тираджии и туристи и така е станала заразата.

Коментари
Няма добавени коментари!
Напиши коментар
Въведете кода от картинката!