Автор: Admin
16 Август 2020 18:43
0
Порои и градушка удари Пиринско

Бури, порои и градушка удари общините в Пиринско и нанесе сериозни щети на инфраструктурата и  реколтата. Според метереолозите е паднало 90 литра на квадратен метър дъжд.

Най-пострада Благоевград, в който за няколко часа , поройния дъжд наводни  улици,квартали, магазини, паркинги .  Заляти с вода се оказаха десетки  магазини, мазета и приземни жилища. Коли затънаха в наводнени паркинги и собственици успяха с  дърпане или бутане да ги извадят. Пожарникари и ВиК-служители едва смогваха да отводняват всички наводнени помещения.

Хората бяха гневни,че шахтите не поемат водата и града буквално се приводни.

По този повод местното дружество на ВиК излезе с обръщение към гражданите като обясни,  че канализационната система не е обезпечена да отведе поройни дъждове. Тя е изградена с определени параметри.
Около Благоевград, към настоящия момент, няма изградени охранителни канали, които да спират повърхностни води в големи количества.

През годините в Благоевград масово се строи, но подмяна на канализационната система в града няма, правена е само на няколко места.

Буря  наводни жилищни и обществени сгради в Сандански, Мелник и селата.

Временно беше прекъснато осветлението на бул. „Европа“. Община Сандански започна отстраняването на тежките последици от бурята.

Прекършените дървета и свлачища на няколко места са отстранени от уличните платна и движението е възстановено. Падналият ел. стълб на бул. „Свобода“ е обезопасен и ще бъде възстановен.

Отпушват се шахти с оглед по бързото изтичане на водата. С помпи от противопожарни коли се отводняваха приземни етажи и мазета. Багери работиха усилено в най-тежките участъци на село Вълково и Мелнишкия район.Работата по отстраняване на последствията от поройния дъжд продължава.

В Белица улиците също заприличаха на реки. В Благоевград, Симитли, Гоце Делчев и селата падна и  градушка. В селата на Гоцеделчевско хората казват, че реколтата им е съсипана.

 

Още снимки към новината
  • Порои и градушка удари Пиринско
  • Порои и градушка удари Пиринско
  • Порои и градушка удари Пиринско
Коментари
Няма добавени коментари!
Напиши коментар
Въведете кода от картинката!