Автор: Admin
24 Април 2021 17:21
0
Урсула фон дер Лайен: ЕС ще ваксинира 70% от възрастното население до края на юли

ЕС планира да постави на 70% от възрастното население поне по една доза ваксина срещу COVID-19 до края на месец юли, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Euronews.

Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът ще постигне колективен имунитет по-рано от очакваното, благодарение на увеличаването на доставките на ваксини.

"Уверени сме, че ще успеем да увеличим амбицията си и да кажем, че искаме 70% от възрастното население в Европа да бъдат ваксинирани още през юли", каза тя.

Първоначалната цел, поставена от Комисията, беше да се постигне целта от 70% до края на лятото, някъде през септември.

Фон дер Лайен обяви това, докато посети производствения завод на Pfizer в Пуърс, Белгия, заедно с белгийския премиер Александър Де Кроо, изпълнителния директор на Pfizer Алберт Бурла и съоснователя на BioNTech Йозлем Тюрекчи.

Въпреки първоначалните проблеми през първото тримесечие, когато доставките бяха нередовни и производството страдаше от различни проблеми, ЕС вече може да разчита на стабилни доставки, които ще продължат да се увеличават през следващите месеци, добави председателят на Комисията.

По-рано този месец Комисията обяви, че компаниите ще предоставят на блока допълнителни 50 милиона дози през второто тримесечие, общо 250 милиона.

Тази допълнителна партида беше потвърдена дни след като Johnson & Johnson реши „превантивно“ да спре разпространението на ваксината си в Европа поради съмнения за случаи на много редки тромбози. Сега се очаква разпространението на тази еднократна ваксина да продължи.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС ще преодолее пандемията "като се придържа към науката и производството".

В това колективно усилие, иРНК ваксините, като тези на Pfizer и Moderna, ще играят важна роля в "подготвеността" на ЕС за нови варианти на коронавирус, добави тя.

Към днешна дата Европейският съюз е получил общо 150 милиона дози, докато националните правителства са използвали около 123 милиона. Около 24,5% от възрастните са получили поне една доза, а 9,1% са напълно ваксинирани

Според Фон дер Лайен, базирани в ЕС заводи са изнесли 155 милиона дози ваксини за 87 държави от декември насам.

Коментари
Няма добавени коментари!
Напиши коментар
Въведете кода от картинката!