Автор: Admin
27 Април 2021 11:45
0
Осъдиха подкупни ченгета от Банско и Благоевград

Окръжен съд-Благоевград наложи осъдителни, но условни присъди на полицейските служители Иван К. и Спасимир Т. Двамата получили подкуп чрез изнудване, в качеството им на длъжностни лица. Делото стартира в края на януари 2021 г., а съдебният състав произнесе осъдителната присъда след три съдебни заседания.

Подсъдимият  Иван К., е признат за виновен в това, че на 16.02.2019 г. около 01.15 ч. в Банско, на ул. “Иконом Чучулайн“, като младши инспектор, полицай в „Специализирани полицейски сили“ на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ към отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР-Благоевград, е извършил престъпление. В съучастие, като съизвършител със Спасимир Т. (мл.инспектор, полицай в група „Охранителна полиция“ към РУ – Банско при ОД на МВР – Благоевград), чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение е поискал и приел от мъж от София дар - сумата от 200 лв. Парите прибрал, за да не извика дежурен автопатрул по безопасност на движението, който да извърши проверка с техническо средство - тест за употреба на наркотично вещество.

На подсъдимия съдът наложи наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 години и „Глоба” в размер на 1000 лева, като изтърпяването на наложеното наказание  е отложено за срок 3 години. Освен това подсъдимият е лишен от правото да заема длъжности в системата на МВР за срок от 3 години, както и от правото да упражнява полицейска професия за срок от 3 години.

Съдът призна и Спасимир Т. за виновен, че на 16.02.2019 г. около 01.15 ч. в Банско, на ул. “Иконом Чучулайн“, в качеството на длъжностно лице, в съучастие с Иван К., чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение е поискал и приел от същия сторичанин сумата от сумата от 200 лв., за да не извърши действие по служба – да не извика дежурен автопатрул по безопасност на движението, който да извърши проверка с техническо средство - тест за употреба на наркотично вещество.

По отношение на Спасимир Т. съдът постанови  наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 години и „Глоба” в размер на 1000 лева, като изпълнението на това наказание се отлага за срок от 3 години.

Освен това подсъдимият е лишен от правото да заема длъжности в системата на МВР за срок от 3 години, както и от правото да упражнява полицейска професия за срок от 3 години.

Окръжен съд-Благоевград осъди  и двамата подсъдими да заплатят солидарно в полза на Държавата равностойността на предмета на престъплението - сумата от 200 лева. Постановената присъда подлежи на обжалване и протестиране пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

Коментари
Няма добавени коментари!
Напиши коментар
Въведете кода от картинката!