Автор: Admin
13 Април 2016 22:31
0
Четиво за пътешественици! Изумрудената красота  на Егея
Басейнът на Клеопатра

Ефес, Измир и Памуккале изобилстват от чудеса

Много история, изумрудено сини води и палми, окъпани в слънчева светлина. Така изглежда Егейска Турция в края на април. Та чак до септември - октомври. Ако решите да посетите това райско кътче, сега е времето да стегнете багажа. Пригответе се обаче за дълго и изнурително пътуване, което при всички положения си струва. Защото можете да редувате полезното с приятното, историята с почивката на море.
Често наричат тази част от Мала Азия Перлите на Егея. Преминаването от европейската към азиатската част на Турция става в градчето Чанаккале с ферибот. През лятото корабчетата, които ще ви преведат през прохода Дарданелите, са на половин час. Самото пътуване трае около 30-40 минути. След това се отправете към курорта Кушадасъ, който е разположен в изключително красив залив на брега на Егейско море. Селището се намира на 90 км от Измир, третият по големина град в Турция. Буквално преведено, името на града означава "Птичият остров". Kus на турски означава птица, а Ada - остров. Всъщност името идва от малкия каменен остров с формата на птича глава, който се намира близо до старото пристанище на Кушадасъ. Ако сте решили да правите плаж, трябва да си изберете подходящо място. По-голяма част от ивицата на самия курорт е доста тънка и камениста. През пика на сезона е страшна гмеж от шезлонги, които са сбутани един до друг, за да могат да се съберат всички туристи, които искат да се изкъпят в изумрудените води на Егейско море.

 

Ако сте се насладили на почивката си на плажа, можете да се отправите към историческия комплекс Пергамон.
Той е разположен на висок хълм в северна посока от река Бакърчай. Преди хилядолетия това е било част от Гърция. Тук се намират останките на светилището на Атина, Траян и Асклепий, руините на няколко кралски дворци на елинските царе. В Пергамон се намира и храмът на Дионис. Има и уникални останки от римски бани. В района на древногръцкия град е разположен и един минерален извор, чиито води са прочути с целебните си свойства. В Пергамон днес туристите могат да видят и мраморните храмове на Деметра. Една от най-интересните атракции на Пергамон са руините на огромния античен театър. Няма как да не споменем и знаменитата Бергамска библиотека, която по своето богатство си е съперничела с Александрийската. Легендата разказва, че

Марк Антоний е подарил на красивата Клеопатра

като сватбен подарък библиотеката на Пергамон, в която имало около 200 000 книги и пергаментови свитъци. След време тези безценни ръкописи изгорели при опожаряването на Египет. Близо до руините на Пергамон стои древният град Бергама, както и храмът на изцелението Асклепион. Там се е намирала най-старата болница в света - легендата гласи, че е създадена от бог Асклепий. След като натрупал достатъчно опит в лечителството, Асклепий получил от Атина кръвта, която капела от Медуза Горгона (чудовище с женско лице). Тя имала магическа сила. Тази, която капела от лявата страна на Горгоната, носела смърт, а тази от дясната Асклепий използвал, за да спасява хората. Прославил се като изкусен лекар, който даже възкресявал мъртвите. За това нарушение Зевс го убил с мълния, изкована от циклопите, говори легендата. Лечебният център Асплепион е бил подобен на съвременните физиотерапевтични клиники.

 

Едно от най-уникалните места в Егейска Турция е древният град Ефес, който е възстановен на 20%. Историята му тръгва от ХII век пр.н.е. Той е бил важен търговски и религиозен център. А по време на римското управление населението му е достигало приблизително 250 000 души. Ето защо е бил втори по големина в рамките на Римската империя. В Ефес се намира храмът на Артемида - едно от седемте чудеса на света, а също и една от седемте църкви на Откровението. Сред най-добре запазените паметници в Ефес са библиотеката на Целзий, храмът на Адриан, фонтанът на Траян, големият амфитеатър, търговската агора и мраморната улица. Местните хора говорят, че ако си купите малък парцел земя и започнете да копаете, още на втория ден ще откриете древни останки.

В античността Ефес се е намирал на брега на морето. С времето близката река е напълнила залива с наноси. Брегът се превърнал в блато, а блатото довело маларията. И градът бил изоставен. Някога тук са идвали Цезар, Марк Антоний, Клеопатра и Тиберий. Тук е роден Хераклит, тук живее известно време и Омир. Оттук тръгва и славата на Херострат, същия, който подпалил храма на Артемида, просто така, за да се говори за него. Докато пътувате за Ефес, ще видите множество маслинови и мандаринови горички. Сутрин и най-вече по обяд по древните улици щъкат тълпи туристи. Повечето идват с огромни круизни кораби, които акостират в Кушадасъ. Когато се съберат повече от пет, някои от тях остават на рейд в морето, защото на пристанището няма място. А туристите се превозват с малки корабчета да брега.

Историческите изследвания в Ефес започват през ХIХ в. Археолози от Австрийския исторически музей са търсели останките от храма на Артемида. И така, без да искат, откриват първите части на града.

 

В Ефес се намира монументалната Библиотека на Целз от II в. До нея пък е публичният дом. Често богатите мъже са обяснявали на жените си, че отиват да четат. Вместо това

по подземен тунел са стигали от библиотеката до публичния дом

В Ефес е и първата открита реклама в света. Тя е на публичния дом. И представлява стъпка и сърце, пробито със стрела. Рекламата е издялкана на камък.

Виенските археолози са открили тук и първото гробище на гладиатори, в което има останки от 67 души. Повечето са на момчета на възраст от 20 до 25 години. Предположенията са, че юношите произхождат от знатни семейства. Те не са били роби, както се е смятало досега. Един от откритите скелети е на възрастен мъж - Антонио. На надгробната плоча пише, че е бил учител на гладиаторите. Починал е на 96 г. Легендата разказва, че се е бил 35 пъти на арената. Има 34 победи. Последният път, когато е победен, е помилван. Ефес в момента е под защитата на ЮНЕСКО. Което означава, че всичко, което се намери, трябва веднага да се консервира.

Памуккале или "замъка на памука" пък е природна забележителност в Югозападна Турция. Тя се намира в провинция Денизли. На върха на Памуккале е кацнал древният град Йераполис. Самото Памуккале е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Заради тектонични движения в падината на река Мендерес тук имало много земетресения. Вследствие от тях се получават множество минерални извори. В тези извори се съдържало голямо количество варовик и така са се образували терасите на Памуккале. Той прилича на изключително красив замръзнал водопад. Близо до изворите на минералната вода, която е 37 градуса, преди две-три години е имало хотели. Те са използвали термалните води. Но от ЮНЕСКО са заплашили, че ще извадят резервата от списъка си, ако термите не бъдат запазени като хората. Едно време тук туристите са влизали по белите варовици обути, къпали са се в цял ръст в басейнчетата. Заради това част от тях са почернели и пожълтели. Сега в тях може да се влиза само бос. Не трябва да се мажете и със слънцезащитно олио, защото това влияе зле на варовиците. Навремето Клеопатра е посещавала Памуккале. Затова в нейна чест има изграден басейн с нахвърляни в него гръцки колони и други руини. Ако искате да поплувате там, трябва да се бръкнете с 30 турски лири. В момента в Памуккале има и друга атракция за туристите - басейн с рибките Гара Руфа. Животинчетата почистват мъртвите клетки от краката ви. Всъщност те се хранят по този начин, твърдят местните. в.Стандарт

 

  • Четиво за пътешественици! Изумрудената красота  на Егея
    Памуккале
  • Четиво за пътешественици! Изумрудената красота  на Егея
    Ефес-библиотеката на Целз
Коментари
Няма добавени коментари!
Напиши коментар
Въведете кода от картинката!