Автор: Admin
10 Януари 2018 08:32
3
Светила в хирургията спасиха живота на 4 месечно бебе
снимка Пирогов

4-месечно момиченце живее благодарение на едни от най-добрите лекари у нас – детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и проф. Никола Владов от ВМА. 
Светилата обединиха усилия в първите дни на 2018-та година и извършиха резекция на черния дроб по повод голяма туморна формация, която обхваща едната половина на дроба и изпълва цялата коремна кухина. Образуванието, с размер на детска главичка, е открито случайно. Семейството веднага е насочено към лекар в София, който пък го препраща към д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”. 
В университетската спешна болница, известна с уникалните си детски клиники и отделения, веднага са извършени редица изследвания. Те показват, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо. 
Д-р Георгиев се свързва с проф. Никола Владов. Двамата обединяват усилия в името на живота и здравето на малката пациентка, а резултатът от добрата колаборация не закъснява. Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация. Сега младата госпожица е настанена в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”, под зоркия поглед на д-р Цветко Георгиев и екипа му. 
Според корифеите в хиругията, не е новост, че детето се е родило с тумор. Толкова голям, обаче се среща рядко. 
Лекарите дават положителни прогнози за малката пациентка – тя ще води нормален начин на живот.

 

Коментари

Маргарет Йонкова

10 Януари 2018 10:28

Браво на тези хирурзи! В България има много къдрици лекари, но системата е сбъркана. Аз работя като социален асистент в Австрия и имам поглед върху техните лекари, много бавно се работи. Правят се и грешки, но имат и специалисти и апаратура. Тук няма 5 дена пътека, касата плаща колкото трябва.

Пепа Христозова

10 Януари 2018 15:58

За съжаление това е България!

Пепа Христозова

10 Януари 2018 15:58

За съжаление това е България!

Напиши коментар
Въведете кода от картинката!