Автор: Admin
13 Юни 2021 13:37
0
Първа златна монета откриха в Хераклея Синтика

Златна монета на Юстиниан I Велики (527-565) откриха  археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински на акропола над форума на Хераклея Синтика. Това е първа златна монета, която се открива на обекта и предизвика голяма еуфория сред екипа.

Златният тремис излезе сред останките от жилище и това дава основание да се предположи, че част от жителите на града са се изтеглили към по-високата част и са останали там и след упадъка на Хераклея Синтика, разказаха археолозите.

Тези дни всеки ден от разкопките има открития. Намерен бе и надпис, който вече е разчетен от  преподавателят в СУ „Св. Кл. Охридски“ Николай Шаранков. Надписът е бил поставен в началото на I век сл. Хр. в чест на римския император Тиберий от трима агораноми на Хераклея Синтика. Тези хора са отговаряли за търговията – включително цени, качество и количество на стоките, изправност на теглилките и други измервателни средства; имали са право да наказват търговци, които мамят клиентите. В надписа съобщават именно факта, че са организирали в града специален пункт, обзаведен с еталони и средства за измерване за контрол над търговците.
Ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински допълни, че надписът е останал на форума на Хераклея Синтика повече от два века.

Намерена бе и част от мраморна статуя на богинята Нике,тя  не е изцяло запазена, но се виждат крилата на гърба и майсторската изработка.
Масивна мраморна скулптура на коленичил бик също излезе при разкопките на форума на Хераклея Синтика. Не е запазена изцяло, но се вижда и стъпало на човек. Според ръководителя на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински композицията в цялостен вид е изобразявала класическа сцена с бог Митра, който убива Свещения бик. Това е първото свидетелство, че в Хераклея Синтика е бил разпространен и култът към божеството от индоирански произход, смятано за закрилник на армията.

Разкопките ще продължат четири месеца.

Коментари
Няма добавени коментари!
Напиши коментар
Въведете кода от картинката!