Автор: Admin
28 Септември 2021 19:10
0
Кое отопление ще ни излезе най-евтино тази зима?

Кой източник на топлина ще ни дойде най-добре на семейния бюджет? Парното ще е два пъти по-скъпо от климатика, показват разчетите на енергийните експерти.

Най-евтино тази зима ще се греят къщи и малки кооперации с термопомпа. Отоплението само на духалка през деня обаче излиза много солено, пише „Монитор”.

Парното е на седмо място по икономичност, показва анализ на Людмил Костадинов, главен експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), изготвен за в. „Телеграф“.

Той е изследвал 12 източника на отопление при цени на горивата към 8 септември тази година. В изчисленията са включени разходи за транспорт, загуби на отоплителните уреди и инсталации – котли, печки, радиатори и т.н., като всички цени на горива и енергия са на дребно и с включено ДДС.

Дърва

Изследването сочи, че топлото от парно струва около 2 пъти (1,87) повече от климатика и почти 1,7 пъти повече от вносните въглища и дърва.

Сметките показват, че миналата година топлината от термопомпата е била 3 пъти по-евтина от тази на централното парно, а от климатика и печката с кюмюр и дърва струвала 2 пъти по-малко.

Уредът, много популярен в скандинавските страни, обаче е подходящ за малки сгради, не и за огромните жилищни блокове, популярни у нас. Най-скъпо тази зима ще ни излезе топлината от електрическа печка духалка, когато я пускаме само денем.

Класация

Най-евтин и икономичен източник на отопление и този сезон ще бъде термопомпата въздух-вода. 1 квтч произведена с нея топлина към момента струва 5,3 ст.

Същото количество енергия, добита от висок клас климатик, който също е вид термопомпа, струва 7 стотинки. Ако инсталациите са нови, заедно с цената за закупуване и монтаж тези два източника си разменят местата по икономичност, съответно с цена 9,9 ст. и 8,9 ст. на квтч.

Топлото с вносни черни въглища е на трето място по евтиния и струва по 7,7 стотинки на квтч. Ако горим дърва, ще харчим малко повече - по 7,8 стотинки на квтч. В цената е включен и транспортът на твърдото гориво, обяснява анализаторът.

Припомняме, че в София и други селища част от печките на твърдо гориво бяха и ще бъдат подменени с нови енергоефективни, които се отпускат на нуждаещите се безвъзмездно.

Така в цената им не влиза стойността на уреда и на домакинствата и отоплението ще излезе изгодно дори при наблюдаваното тази година поскъпване на твърдите горива, като се има предвид, че 60-70% от потребителите се отопляват с дърва и въглища според статистиката.

Потребителите също така трябва да спазват изискването на наредбата, която влезе в сила от миналата година, дървата за огрев да бъдат изсъхнали и да съдържат определена максимална влажност, за да бъде горенето ефективно и с намалени емисиите на вредни вещества и прахови частици във въздуха.

Екопелети

Анализът на АУЕР е наредил екопелетите на 5-о място по икономичност преди природния газ и парното. Цената им обаче доста сериозно е скочила тази година. Потребители от Северозападна България твърдят, че тон стигнал 500 лева.

Експертите на агенцията за устойчиво енергийно развитие са изчислили, че с транспорта цената им е 10,1 стотинки на киловатчас, а ако се горят в нова печка или котел – тя скача на 12,8 стотинки за киловатчас. В случая експертите калкулират разходите при покупката на нов уреда за отопление, а не това, че новият уред произвежда по-скъпо топло.

Загряването на жилището с природен газ също е поскъпнало и сега 1 квтч струва 12 стотинки, а при нова инсталация – 12,8 стотинки. Сериозното увеличение на цената на газа всеки месец го прави неизгоден. Парното, при което се очаква поскъпване с 15-20% от 1 януари, също ще затрудни битовите потребители, коментираха експерти.

Топлофикация

1 квтч топлинна енергия от „Топлофикация София“ струва 13,1 стотинки. В тази цена на полезно използваната топлинна енергия от централно топлоснабдяване не са включени разходите за общите части. С тях цената на полезната топлинна енергия нараства с още 20-25% и ще стигне 15,72 -16,38 стотинки на квтч, коментираха от агенцията.

Парното с радиатори и включени общи тръби и тела във входа обаче е по-евтино от котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 18,7 ст./квтч, а когато уредът е нов и цената му е включена като разход става 19,4 ст., твърдят експертите на АУЕР.

Нощен ток

Веднага след парното, на 8 място по ефективност е акумулиращата печка и отоплителните уреди, които ползват само нощен ток. Цената на киловатчаса при тях излиза 15 ст., а ако уредът е нов – 18 стотинки.

Предпоследни в класацията по икономичност са уредите, които използват електроенергия само по дневната тарифа. Но въпреки че отоплението с така наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч струва 21,1 стотинки, а с нова печка – 21,6 стотинки, те са първите отоплителни уреди, които купуваме и включваме, като застудее.

Най-солено според анализа на АУЕР излиза отоплението с газьол - 22,6 стотинки/квтч при старо котле и 23,4 стотинки за нови уреди

За целия отоплителен сезон 863 лв. отиват за едностаен с парно

Домакинство, което живее в едностаен апартамент е потребило 6593 квтч за отопление и топла вода през миналия отоплителен сезон и е платило 660 лева с ДДС според изравнителната му сметка.

Ако тази зима семейството потреби същото количество енергия и използва полезната топлинна енергия без тази от общите части, неговата сметка ще бъде 863,68 лева, според анализа на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Но ако в енергията е включена и топлина от общите части – радиаторите на стълбищните площадки, сметката за парно и топла вода за сезона ще набъбне на 1079 лева. При отопление с климатик с висок клас на ефективност и консумация на същото количество топлинна енергия – сметката за сезон 2021/2022 ще бъде 461,51 лева.

Ако използва акумулираща печка или друг уред само нощем и навърти същите киловатчаси, ще получи фактури за почти 1000 лева - 988,95 лева. Но с духалка, включвана само денем, сметката ще скочи на 1391,12 лева.

Коментари
Няма добавени коментари!
Напиши коментар
Въведете кода от картинката!